Anti-racisme brigade bedreigt kids make-up artiest
Binnenland

Anti-racisme brigade bedreigt kids make-up artiest.

Wat een gaaf land, dat Nederland. De Hoofddorpse make-up artist Annemieke Tip (Indische roots) doet mee aan de Make Up-Awards en zond een foto in waarbij het gezicht van het blanke model gedeeltelijk bruin is geschminkt.

Toen bleek dat Tip bij de acht genomineerden zat, werd de foto openbaar gemaakt. Wat dat vervolgens teweeg bracht had niemand voor mogelijk kunnen houden.

Tip: "Ik kreeg telefoontjes van mensen die zeiden mijn kinderen iets aan te doen." Klagers noemde het "een vorm van blackfacing, dat is racisme". Ook schreef iemand dat "haar huidkleur geen kostuum is" en  zag men de touwtjes om de nek van het model aan voor "slavenkettingen".

Maar het ging nog verder. "Daarna kreeg ik ook telefoontjes. Ze dwongen mij om de foto te verwijderen, en als ik dat niet zou doen, zouden ze mijn kinderen iets aandoen", aldus de doodsbange Tip.

Annemieke deed aangifte bij de politie. "Daarna werd ik wéér gebeld, en werd tegen me gezegd dat ze me daar gezien hadden. Ook vertelden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend." 

Het Bureau Discriminatiezaken kiest opmerkelijk genoeg de kant van de bedreigers. "Er zijn veel mensen die zich erg gekwetst voelen door bijvoorbeeld een piet die zwart is geschminkt", zegt directeur Frederique Janss. "Dat kan deze opgemaakte vrouw ook losmaken."

De organisatie van de Make-Up Awards herkent zich niet in de aantijgingen van de beroepsslachtoffers en benadrukt dat de make up-creaties moeten worden gezien als kunstuiting. Wat u kunt doen om Tip te helpen? ZOVEEL MOGELIJK STEMMEN OP HAAR FOTO! Dat kan hier!

Alle artikelen geladen. Overzicht →