Antidepressiva = nutteloos
Binnenland

Antidepressiva = nutteloos.

Van de miljoen mensen in Nederland die aan de antidepressiva hangen heeft 98 procent er helemaal geen baat bij. Ze raken op den duur zelfs verslaafd aan het spul en krijgen last van bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen en persoonlijkheidsveranderingen.

Dit stelt epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl. Hij zegt: "Middelen tegen depressies, psychoses en ADHD worden veel te makkelijk en te lang voorgeschreven. Iemand wordt al als depressief aangemerkt als hij twee weken last heeft van somberheid of bijvoorbeeld meer of minder is gaan eten."

Uit analyses van klinische studies blijkt dat antidepressiva in 98 procent van de gevallen meer kwaad doen dan goed. Ze lijken zeer effectief; er zijn studies bekend waarin 50 procent van de patiënten baat heeft bij antidepressiva. Maar als je patiënten een placebo geeft, een middel zonder werkzame stof, gaat 40 procent zich beter voelen. Na deze correctie blijft er van de werking van antidepressiva weinig over. In hooguit 2 procent van de gevallen heeft de patiënt er baat bij, zo weet Trouw.

Alle artikelen geladen. Overzicht →