Upd: Rechter zwicht voor eis antirooklobby, trekt zich terug
Binnenland

Upd: Rechter zwicht voor eis antirooklobby, trekt zich terug.

De antirooklobby vertegenwoordigd door advocaat Bénédicte Ficq eist dat een van de rechters vervangen wordt. Rechter Jan Wolter Wabeke zou namelijk 'vooringenomen' zijn in de zaak tegen de tabaksindustrie.

Nu komt het: hij zou tijdens een etentje met kennissen op "neerbuigende toon" gezegd hebben dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is. En dus is hij partijdig, want de antirooklobby vindt juist dat u doelbewust verslaafd gemaakt en gehouden wordt door de tabaksindustrie en u dus niks er aan kunt doen dat u rookt.

Maar goed, hoe weet Ficq eigenlijk wat deze rechter precies allemaal zegt tijdens een etentje met kennissen? Nou, heel simpel. Een van die kennissen is ook een kennis van Ficq en die heeft zitten klikken. Is dat dan nu geen lastige situatie voor de bron? Jawel, "maar ik kon het niet laten liggen. Dit dient een hoger belang", aldus de advocaat.

Overigens is dit nog helemaal niet de daadwerkelijke rechtszaak tegen de tabaksindustrie. Het betreft hier een artikel 12-procedure, aangezien het Openbaar Ministerie de aangifte tegen de tabaksindustrie seponeerde.

Update 14.04 uur:

Inmiddels is bekend dat rechter Jan Wolter Wabeke door de knietjes is gegaan en zich wil terugtrekken uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend. De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt vandaag nog het verzoek van de raadsheer.

Alle artikelen geladen. Overzicht →