
Antivirusscanner Avast harkt geld binnen met uw privé
Weet u? Bij het beveiligingsbedrijf Avast zouden ze hun alom geprezen virusscanner eens op het geweten van hun personeel los moeten laten. Over de rug van klanten worden miljoenen euro’s verdiend door gevoelige informatie door te verkopen. Schande!
Een kleine half miljard mensen raadplegen de scanner, die gratis te downloaden is. Want niet voor niets luidt het credo: iedereen heeft het recht om zich veilig online te begeven. En van goed werkende computers kan het Tsjechische bedrijf natuurlijk nog meer informatie over zijn gebruikers te weten komen. En hoe meer data er worden verzameld, hoe meer geld eraan kan worden verdiend. Zo simpel is dat!
Of toch niet? Want het bedrijf wordt nu voor de rechter gesleept door een afdeling van burgerrechtenorganisatie Privacy First. “Uitgerekend een bedrijf dat staat voor online veiligheid, heeft ons collectief zo voor de gek gehouden.” De spionagepraktijken van Avast zijn overigens niet nieuw. Vier jaar geleden kwam al boven water dat er schimmige praktijken plaatsvonden, met het verzamelen van talloze klantgegevens. Toen was nog onbekend wat daar de precieze bedoeling mee was.
Maar er is binnen het bedrijf goed nagedacht over een verdienmodel. Want wie een abonnement neemt voor 79,99 euro per jaar, kan weer volstrekt anoniem het internet op. Althans, als we ze daar op hun blauwe ogen kunnen geloven. Dan betaal je als abonnee dus uiteindelijk voor de oplossing van het probleem dat het bedrijf zelf veroorzaakt, kort samengevat. Maar je wilde eigenlijk een virusscanner.
{{comment.text}}