'Antwerpse drugsmaffia ronselt jeugd' 

14 december 2017 - 12:00

Het lijkt wel het werk van het Medellín-kartel, maar dan bij onze zuiderburen in Antwerpen: een bestelling wegbrengen, alarm slaan voor een anonieme politiewagen of na een inval een mobiele-nummer laten blokkeren. Kinderen doen allerlei klusjes voor de drugsbazen van de Belgische stad.

De Antwerpse haven is in Europa dé plek waar cocaïne binnenstroomt. Vorig jaar werd ongeveer 29 ton cocaïne in beslag genomen, maar uit de gisteren uitgezonden documentaire 'War on Drugs' blijkt dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Ook blijkt dat kinderen massaal worden ingezet om de handel in drugs in goede banen te laten verlopen. Vooral binnen de Marokkaanse gemeenschap van Antwerpen hebben de cocaïnebazen veel te zeggen. Iets met chique auto’s en dure merkkleding.

Het is ook wel heel makkelijk geld verdienen. Een dealer vertelt dat de kinderen soms op hun 13de of 14de al geronseld worden om hand- en spandiensten te verrichten. Daar krijgen ze dan 5 of 10 euro voor en naarmate ze ouder worden steeds meer. Levert meer op dan gewoon braaf naar school gaan of een baantje als krantenbezorger.

Ook blijkt uit de docu dat de jongeren die zijn opgepakt na de rellen aan het Terloplein in de wijk Borgerhout afgelopen zomer, in veel gevallen banden hebben met de drugswereld. "Bij die rellen heeft de politie 75 jongeren geïdentificeerd. Tweederde daarvan zijn tussen de 18 en 25 jaar. Van die groep is 80 procent gekend voor drugsfeiten", aldus burgervader Bart de Wever.

Volgens hem is België "een hele generatie aan het verliezen. We moeten er aan denken om thuis in te grijpen, maar dat is een gevoelige discussie."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie