ANWB: 'Elektrisch rijden blijft onbetaalbaar'

ANWB: 'Elektrisch rijden blijft onbetaalbaar' 

21 februari 2023 - 12:11

Kijk, op termijn moeten we allemaal elektrisch gaan rijden maar het kabinet en allerlei milieuclubs zouden het liefst zien dat we vandaag al massaal onze diesel- of benzineauto naar de sloop brengen. Leuk, maar zorg er dan ook voor dat het een beetje betaalbaar is.

En precies dat laat uiteraard nog veel te wensen over. Sterker, volgens de ANWB zijn de totale kosten van een elektrische auto het afgelopen jaar juist fors gestegen. De aanschafprijs van een gemiddelde elektrische auto nam opnieuw toe, terwijl ook de gebruikskosten flink stegen door hogere energieprijzen en verzekeringspremies.

Een kwart van de Nederlanders is volgens de ANWB van plan om binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen. MAAR: de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto is gestegen naar ruim 45.000 euro en dat willen wij niet betalen.

Bovendien is dit jaar ook nog eens de aanschaf-subsidie verlaagd en heeft de consument op dit moment met slechts tien modellen in de prijsklassen tot 35.000 euro maar weinig te kiezen. Om nog maar te zwijgen over de infrastructuur, die gaat in ons land (en in Denemarken) nog wel maar verder is het in het buitenland drama.

Overigens is het wel zo dat hoewel elektrisch rijden in 2022 flink duurder is geworden, het met 61,4 cent per kilometer nog altijd iets goedkoper blijft dan rijden in een benzineauto (63,4 cent per km). Om de klimaatdoelen te halen, moet elektrisch rijden echter voor meer Nederlanders binnen bereik komen. Betaalbaarheid is daarbij cruciaal.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml