AP: Fiscus schond jarenlang op ernstige wijze uw privacy met zwarte lijst

AP: Fiscus schond jarenlang op ernstige wijze uw privacy met zwarte lijst 

29 oktober 2021 - 10:40

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de werkwijze wat betreft het opsporen van fraude door de Belastingdienst onderzocht en wat blijkt? De fiscus heeft jarenlang de privacywet AVG "op ernstige wijze geschonden". Het zal toch eens niet...

De gegevens van zo'n kwart miljoen burgers werden jarenlang verwerkt in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs.

"Het onderzoek bevestigt het beeld dat mensen al bij de geringste signalen, "rijp en groen", op de zwarte lijst terecht konden komen. Een anonieme melding van bijvoorbeeld een boze buurman of jaloerse ex kon al voldoende zijn. En wie eenmaal op de lijst stond kwam er nooit meer van af. De gegevens werden ook veel te lang bewaard en waren voor te veel medewerkers van de fiscus toegankelijk."

Natuurlijk moet fraude aangepakt worden. "Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd", aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

FSV was in gebruik van eind 2013 tot begin 2020. Een voorloper ervan was al sinds 2001 in de lucht. Pas toen de Belastingdienst na mediapublicaties over de zwarte lijst in opspraak was geraakt, beloofde het beterschap en werd het systeem uitgezet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml