Appelscha krijgt zelfrijdende bus
Tech

Appelscha krijgt zelfrijdende bus.

It earste selsridende buske yn Nederlân is in feit. Het gevaarte rijdt vandaag voor het eerst door het Friese Appelscha en heeft plek voor zes personen.

Na eerdere proefritjes mag het elektrische busje nu voor het eerst de openbare weg op, meldt Omrop Fryslân. De bus zal zes weken lang een testtraject rijden van 2,5 kilometer tussen een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es (wie kent 't niet). 

Naast de passagiers is er ook plek voor een steward, die kan ingrijpen als er iets mis gaat. Deze geluksvogels worden gekozen uit mensen met een uitkering. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is enthousiast over de proef. "Voor landelijke gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland kunnen zelfrijdende voertuigen bijdragen aan een grotere mobiliteit voor bewoners die bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking aangewezen zijn op het openbaar vervoer."

Fietsers zijn overigens niet echt tevreden, meldt RTV Drenthe. Zij worden namelijk in de berm gedwongen door het nieuwe busje, dat over het fietspad rijdt. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →