Apple Store gijzelnemer-doodrijder niet vervolgd

Apple Store gijzelnemer-doodrijder niet vervolgd 

10 juni 2022 - 10:31

Dat moest er nog eens even bijkomen... De agent van de Dienst Speciale Interventies die op 22 februari de 27-jarige gijzelnemer van mensen in de Apple Store in Amsterdam doodreed, zal niet door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. De geldende ambtsinstructie en zijn ingrijpen was gerechtvaardigd: "Volgens het OM moet het handelen van de DSI-agent worden beoordeeld als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer." 

Voor wie het niet meer weet: op die bewuste 22 februari hield een gewapende Amsterdammer urenlang een klant vast in de Apple Store aan het Leidseplein. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De man beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer had teveel films gekeken een waterdicht plan bedacht: hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand.

Maar dat liep eventjes anders: aan de situatie kwam een einde toen het de gegijzelde lukte de winkel uit te rennen. De gijzelnemer, die een vuurwapen bij zich had en een bomvest droeg, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een voertuig op het Leidseplein stond, besloot de gijzelnemer aan te rijden. De Amsterdammer overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Rijksrecherche, die onderzoek deed omdat de gijzelnemer uiteindelijk met geweld door de politie werd overmeesterd, heeft diverse getuigen gehoord, onder wie de gegijzelde. Ook is forensisch onderzoek verricht, onder meer op het Leidseplein, aan het bomvest en aan de vuurwapens. Verder deed de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoek naar het dienstvoertuig waarmee de gijzelnemer werd aangereden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml