'Arbeidsmigranten kampen vaak met gezondheid, zoeken geen hulp'

'Arbeidsmigranten kampen vaak met gezondheid, zoeken geen hulp' 

11 april 2022 - 10:47

Mensen die naar ons land 'vluchten' reizen omdat ze hier een paar euro meer kunnen verdienen kampen door slechte werk- en leefomstandigheden vaak met gezondheidsproblemen. Alleen daar waar u bij de eerste de beste hoestje of verhoging liever 'een dagje thuisblijft' blijven de migranten zolang ze niet neervallen vrolijk doorwerken, schetst onderzoeksbureau Pharos in een rapport.

Dat komt niet omdat ze het nou zo leuk vinden om asperges te steken en tomaten te plukken of om uw muurtje te stucen maar meer omdat ze niet helemaal op de hoogte zijn van de rechten en plichten van arbeiders in 'fijn land' Nederland.

Onder meer uit angst om hun baan te verliezen blijven mensen daarom langer rondlopen met fysieke en mentale klachten. Ook de taalbarrière en een gebrek aan informatie over de Nederlandse zorg verhogen de drempel voor deze groep om hulp te zoeken. "Veel mensen weten niet wat hun rechten zijn en waar ze ondersteuning kunnen krijgen", aldus de onderzoekers.

Migranten hebben veel stress, depressie of zijn overspannen. "Door de lange werkdagen is er weinig ruimte voor sociaal contact en ontspanning", verklaren de onderzoekers. Ze bevestigen het beeld dat de Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten relatief vaak grijpen naar alcohol, drugs of tabak. Harde cijfers daarover ontbreken evenwel (maar toch is het zo).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml