Arm en rijk

Arm en rijk 

20 januari 2020 - 11:01

Er zijn nog vele arme mensen in de wereld. Vaak zijn zij niet-westers en hebben ze geen toegang tot de gouden dromen die hier bij ons voor het grijpen liggen. Ik heb het zodoende over grote delen van Afrika, Azië, Antarctica, en hoe heet het, de Pelopponesos. Deze mensen bezitten niet eens een paraplubak, dubbele beglazing, een abonnement op een leuk weekblad, een vergiet vol gaatjes, voldoende nat en droog voer voor hun hond Fikkie, of drie euro om eens lekker naar de hoeren mee te gaan.

Let op, het is mogelijk dat de betreffende hond niet Fikkie heet, maar een meer streekgebonden naam draagt zoals Lao Tse, Rabindranath, of N’Konko. Vaak wordt dit dier van lieverlede opgegeten, wegens gebrek aan ander voedsel. Ik heb horen zeggen dat hondenvlees naar konijnenvlees smaakt, en konijnenvlees, op zijn beurt, dan weder naar rattenvlees, maar ja, rattenvlees is niet gezond en je krijgt er diarree van. Alsof de arme mensen niet al genoeg last van diarree hebben, door het besmette drinkwater weet je wel. Dit water wordt verpest middels de uitstoot en de afvoer door fabrieken die gebouwd zijn en gerund worden door westerse potentaten. Zij betalen de inheemse arbeiders vier cent per uur, en deze sukkels moeten zes dagen op zeven arbeiden, en als ze ziek zijn krijgen ze geen briefje van de dokter maar wel dertig zweepslagen.

In deze landen terzake heerst ook vaak een religieuze dictatuur, die ondermeer het gebruik van condooms verbiedt, zodat de armen vele kinderen hebben, die niet naar school kunnen gaan, omdat de school in brand is gestoken door ultra-islamitische terroristen. Geregeld worden door deze klootzakken jonge kinderen ontvoerd, en die moeten dan dienst doen als kindsoldaat, ober in de bar van de terroristen, of dertienjarige prostituée. Je kunt je niet voorstellen dat dit allemaal nog gebeurt in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw. Er moet een eind aan komen, en de kloof tussen arm en rijk moet gedicht worden, of op z’n minst verkleind.

Hoe doen we dit? Nou, rijke mensen zoals wij moeten minstens tweeduizend euro per maand geven aan arme mensen. We kunnen dit geld eventueel cash gaan overhandigen, dus dat je als rijke man of vrouw het vliegtuig neemt naar pakweg Gambia, daar in een Toyota Four Wheel Drive naar de brousse rijdt, de eerste de beste arme persoon halt doet houden, en hem die tweeduizend euro overhandigt in briefjes van vijftig. Je zegt daarbij: ‘Hier mannetje, koop daar maar een mooie paraplubak van en ga eens lekker naar de hoeren, maar die hoeren moeten wel ouder zijn dan dertien hoor!’

Ik ga binnenkort dit idee voorleggen aan onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, en ook de minister van Financiën zal z’n rol moeten spelen, want de maandelijkse tweeduizend euro plus de kosten van de vliegreis moeten een belastingsaftrekpost zijn, dat is vanzelfsprekend. Men zal opwerpen: hoe rijk ons westen ook is, hier zijn eveneens arme mensen, moeten we die dan ook tweeduizend euro per maand geven? Welneen. Tegen hen moeten we zeggen, met klem: ‘Zoek jij maar werk, luie donder, in plaats van de hele tijd op je lamme kloten te liggen.’ Met name in Nederland en België is toch werk genoeg? Zo zoek ik nog een tuinman, en die zal ik negen euro per uur betalen, wat me toch genoeg lijkt voor het snoeien van enige struiken, het gras bijknippen, en het zwembad ontdoen van bladeren en ander afval.

Zoals jullie merken ben ik op allerlei fronten zeer begaan met het verschil tussen arm en rijk. Ik ben immers een goed mens.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.