Armoede-kansen in Nederland stijgen al tien jaar
Binnenland

Armoede-kansen in Nederland stijgen al tien jaar.

Onderzoekje van Eurostat. Het risico dat iemand in Nederland te maken krijgt met armoede of sociale uitsluiting, is de afgelopen tien jaar procentueel gestegen. Lag dat percentage in 2008 nog op 14,9 procent, momenteel loopt 17,0 procent die kans. 

Gelukkig kan het altijd nog beroerder. Wat te denken van derdewereldlanden als Bulgarije, Roemenië en Griekenland? De percentages liggen daar respectievelijk op 38,9, 35,7 en 34,8 procent.

2,8 miljoen mensen lopen kans op armoede

Ervan uitgaande dat het EU-gemiddelde op 22,5 procent ligt, doet Nederland het eigenlijk zo beroerd nog niet. Alhoewel, 17,0 procent... Dat zijn toch pak hem beet 2,8 miljoen mensen. Als we het zo stellen is het best zorgwekkend.

Aan de andere kant is dat de kans op armoede binnen de Europese Unie in verhouding met Nederland alleen kleiner in Tsjechië, Finland en Slowakije. 

Wanneer officieel arm?

Wanneer bent u volgens Eurostat arm? U wordt als dusdanig neergezet wanneer uw inkomen op jaarbasis op net iets meer dan 14.000 uitkomt. Voor een gezin met twee kinderen is de armoededrempel 30.000 euro.

Het hele onderzoek kunt u hier doorspitten. Wat tot slot opvalt, is de vierde stek van Italië. De vierde plaats aan de negatieve kant van de grafiek welteverstaan. Het migrantenland noteert 28,9 procent. In ons gehele Europese statenverband lopen ruim 113 miljoen mensen de kans op armoede.

Alle artikelen geladen. Overzicht →