'Armoede neemt toe in 2024', kabinet bezorgd

'Armoede neemt toe in 2024', kabinet bezorgd 

09 maart 2023 - 09:15

Volgens het Centraal Planbureau leven in 2024 waarschijnlijk maar liefst bijna een miljoen (!) mensen onder de armoedegrens, waar dat er nu nog 800.000 zijn. Het kabinet - verantwoordelijk voor deze puinhoop - maakt zich dan ook zorgen, zeggen tenminste ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Carola Schouten (Armoedebeleid) in een reactie. Nou, dat is fijn. 

De toename van armoede komt vooral doordat steunmaatregelen van het kabinet wegvallen. Het kabinet kan hier wat aan doen natuurlijk, maar belooft niet veel: alleen dat het voor mensen die kwetsbaar zijn "zoekt naar mogelijkheden" om gerichte steun te bieden. Hoe dat eruit komt te zien, blijkt uiterlijk 1 juni bij de Voorjaarsnota. In augustus wordt een besluit genomen.

Minister Schouten noemt de verwachtingen van het CPB "zeer zorgelijk", ook vanwege de grote impact die armoede op mensen en met name kinderen oplevert. "Want de gestegen prijzen hakken er echt in, zeker bij mensen die toch al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen." Ze zegt dat het doel is om het aantal mensen in armoede te verminderen. Dat mogen we hopen ja, dat dit het doel is.

Minister Van Gennip wijst erop dat het CPB verwacht dat de meeste huishoudens volgend jaar juist méér te besteden zullen hebben. "Ik maak me zorgen om deze ongelijkheid. We kunnen nog niet vooruitlopen op de besluitvorming, maar we werken er hard aan om te zorgen dat mensen de wind in de rug voelen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml