'Arrogantie' reden dat aanpak jihadi's A'dam faalde
Binnenland

'Arrogantie' reden dat aanpak jihadi's A'dam faalde.

De Amsterdamse aanpak tegen radicalisering van jongeren is op zijn zachts gezegd niet echt een succes. Uit een onderzoek uitgevoerd door een speciale 'taskforce' blijkt dat de ambtenarij in de hoofdstad doorspekt is van arrogantie en geslotenheid.

"De taskforce concludeert dat bedrijfsvoering en integriteit binnen het programma niet de aandacht hebben gekregen die nodig was", zo worden de terrorisme- en beleidsexperts in een brief aan de gemeente Amsterdam geciteerd.

Het onderzoek werd ingesteld na het ontslag van 'anti-radicaliseringsambtenaar' Saadia Ait Taleb, nadat was gebleken dat ze keihard faalde in haar job. Zo zou ze voor veel geld een man met wie zij een relatie had hebben ingehuurd voor klussen en deed ze regelmatig alsof haar neus bloedde toen ze signalen kreeg over geradicaliseerde moslimjochies.

In het rapport wordt nu gezegd dat dit soort dingen niet op zichzelf stonden. Er heerste een cultuur van vriendjespolitiek, geheimhouding en zelfredzaamheid waarin kennis "te weinig centraal, open en transparant gedeeld en besproken" werd. Oftewel: iedereen deed eigenlijk maar wat, en ondertussen kijken of het salaris al gestort is, in plaats van radicalisering onder jongeren echt aan te pakken.

Daardoor loopt de stad flink achter. In plaats dat de Amsterdamse aanpak tegen radicalisering 'toonaangevend' is, zoals dat jarenlang ook internationaal werd gezien, is dat nu allesbehalve het geval, meldt De Telegraaf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →