Arrogantie van de macht

Arrogantie van de macht 

08 april 2021 - 14:15

Verkenners, informateurs en formateurs, allemaal woorden om één ding samen te vatten: de totale incompetentie tot samenwerking van de kleuterklas die Tweede Kamer heet. En het feit dat er een 79-jarige uit de mottenballen is getrokken, is niet alleen armoe, zoals hij zelf nota bene vindt. Nee, het is een dikke middelvinger naar ons, kiezers. Wij hebben jullie niet gevraagd om te kijken óf je kunt samenwerken, nee. Wij hebben jullie gekozen óm samen te werken. Júllie. En dat jullie egootjes dan gaan uitsluiten, is meer dan armoe. Het is de arrogantie van de macht. Niet over elkaar, maar over óns. Jullie kiezers.

Newsflash: jullie zijn volksvertegenwoordigers. Volksvertegenwoordigers zitten er voor het volk, niet voor hun eigen ego. Dat jullie niet met de ander willen spelen, doet er verdomme niet toe. Die ander is óók gekozen, door een Nederlander nota bene. Who the fuck denk je te zijn om anderen uit te sluiten, of dat nou Mark Rutte als persoon is of de PVV als partij? Serieus Sigrid Kaag, Gert Jan Segers, Lilian Marijnissen, koltrui en hoe je ook allemaal mag heten in je fokking rol als VOLKSvertegenwoordiger: jullie zijn nog triester dan een groepje kleuters die hun knikkers kwijt zijn.

De aanstelling van een verkenner zou overbodig moeten zijn als wij kiezers eenmaal gekozen hebben. 76 zetels heb je nodig voor een meerderheid en die meerderheid is heel simpel te vormen: allereerst door de winnaars te dwingen samen te werken. In dit geval zijn dat VVD, D66, FvD, samen goed voor 66 zetels. Vul dat aan met de grootste partij, PVV en je zit op 83 zetels. Dat je elkaar niet leuk vindt: schijt aan. Volksstammen vinden hun buren, leidinggevende of levenspartner óók niet leuk maar ze hebben het er maar mee te doen. Het heet leven. Nul verkenner nodig, nul formateur of informateur nodig, alleen maar de wil en vooral het fatsoen om samen te werken. Maar ja, fatsoen en politicus zijn een contradictio in terminis op zich.

Geen goed scenario, te veel om over te ja-maaren? Prima, er is een nog makkelijker scenario: de grootste partijen die tezamen 76 zetels of meer hebben, vormen een regering. In dit geval zou dat zijn: VVD, D66, PVV, CDA: 90 zetels. Hou óp met het gezeik van uitsluiten, hou óp met de poppetjes, jullie zijn volksvertegenwoordigers, jullie zijn door óns gekozen. Het enige wat een formateur zou kunnen doen, omdat jullie er te laks voor zijn, is in beide scenario’s een regeerakkoord te vormen. Alsof dat in de praktijk niet nu ook al geen onderhandeling is. Alsof jullie ná de verkiezingen nog maar één nacht wakker liggen van het huizentekort, de stikstofproblematiek, het klimaat, migratie, noem het maar op.

Het antwoord is nee. Nee. Nee. Nee. Het enige waar jullie wakker van liggen, is wie de premier wordt. Eerlijk? Ons kan het niet schelen, wij weten allang dat jullie net zo hard liegen als Mark Rutte en dit ook al jaren en jaren doen: jullie stonden erbij en keken ernaar. Het tienjarige succes van Mark Rutte markeert júllie falen. Omdat jullie net zo verslaafd waren aan het pluche als de man die jullie weg willen. Het gaat jullie niet om de inhoud, het gaat jullie om de vorm. En om die vorm te behouden, hebben jullie 24 uur en langer tegen Mark Rutte aan staan pissen, om die vorm te behouden zijn weer en setje verkenners de laan uitgestuurd en om die vorm te behouden is er een man van 79 van stal gehaald. Terwijl jullie maar één taak hebben: het fatsoen opbrengen om een regering te vormen. Dat jullie dát moeilijk vinden, toont maar een ding: jullie zitten allemaal, zonder uitzondering, op een positie waarbij jullie je salaris niet waard zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.