Upd: Wilders reageert op weigerende wc-schoonmakers
Binnenland

Upd: Wilders reageert op weigerende wc-schoonmakers.

Tja mensen, zo moeilijk is het allemaal niet. Wanneer u met uw lotgenoten vanuit Syrië eindelijk in ons land bent aangekomen en in een asielzoekerscentrum wordt gedropt, dan zou het fijn zijn als u het met zijn allen schoonhoudt. Gewoon, met elkaar en voor elkaar. Schouders eronder, dan houden we het leefbaar.

Kleine moeite toch? Nou... niet voor de vluchtelingen die verblijven in het azc van Alkmaar. WOEST zijn ze. Werd er voorheen een professioneel schoonmaakbedrijf ingehuurd op kosten van de belastingbetaler, nu dienen ze van de leiding ZELF de gemeenschappelijke toiletten schoon te houden.

Dat is echter nog niet alles. De arme getraumatiseerde asielzoekers moeten voortaan voor ieder toilet- of douchebezoek twintig euro borg betalen voor een 'druppel' (een elektronische sleutel), anders kunnen ze er überhaupt niet in. 

De brutaliteit. "Het idee hierachter is dat alleen bewoners van de etage gebruik kunnen maken van de voor hen bedoelde toiletruimte. Nu gebeurt het te vaak dat bewoners door het gebouw gaan struinen, op zoek naar vrije douches en toiletten", vertelt woordvoerder Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan De Volkskrant.

'Zelfs gevangenis in Syrië is beter'

Klinkt allemaal heel logisch, maar niet voor de asielzoekers: "De leiding wil dat we op onze knieën de toiletruimten gaan boenen en dan worden we ook nog gedwongen te betalen voor een sleutel. Het gaat om het principe", zo uit er eentje zijn frustratie over zoveel 'onrecht'. "Zelfs de gevangenissen in Syrië zijn beter!", 'grapt' een andere. Nou, waar wacht je dan op?

Update 12.44 uur: PVV-voorman Wilders heeft snoeihard uitgehaald naar asielzoekers die weigeren een toilet schoon te maken. Hij schrijft in taal die eigenlijk niet past bij een volksvertegenwoordiger: "Optiefen die asielprofiteurs".

Alle artikelen geladen. Overzicht →