Asielzoekers soms jaren in vertrekcentrum
Binnenland

Asielzoekers soms jaren in vertrekcentrum.

Uitgeprocedeerde asielzoekers blijken soms jaren in het vertrekcentrum in Ter Apel te bivakkeren omdat ze simpelweg niet uitgezet kunnen worden.

Dit concludeert het VPRO-programma Argos, dat onderzoek deed naar het vertrekcentrum. Officieel is het de bedoeling dat uitgeprocedeerden er niet langer dan 12 weken verblijven, voordat zij terug worden gestuurd naar het land van herkomst. Op dit moment zitten echter 45 asielzoekers al langer dan een jaar in het centrum. Eén man bivakkeert er zelfs al zes jaar, zo weet de NOS.

De mensen die dus niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en in het uitzetcentrum verblijven, mogen wel op straat rondlopen. Zij hebben een dagelijkse meldplicht en mogen de gemeente niet verlaten. Ook hebben zij geen toestemming om naar school te gaan of om te werken.

Eigen verantwoordelijkheid

Toch komt de verantwoordelijkheid van het langdurige en uitzichtloze verblijf in Ter Apel op de schouders van de asielzoekers zelf, zegt directeur Rhodia Maas van de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Veiligheid en Justitie: "Op het moment dat iemand echt terug wil heeft die binnen no time een document en kan hij terug."

Emeritus-hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout zegt in Argos dat dat veel te simpel is: "Als het zo gemakkelijk zou zijn dan hadden we een deel van het probleem al lang opgelost."

Alle artikelen geladen. Overzicht →