Asscher aangeklaagd om AOW van Israëliërs
Binnenland

Asscher aangeklaagd om AOW van Israëliërs.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft een aanklacht aan zijn broek hangen. De PvdA-minister is mogelijk schuldig aan een ambtsmisdrijf.

Advocatenkantoor Prakken d'Oliveira meent, bij monde van Michiel Pestman en Liesbeth Zegveld, dat hij in strijd met de wet handelt bij het laten uitkeren van de volledige AOW aan mensen die in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen. 

Volgens de wet moeten de uitkeringen met de helft worden gekort. Er ligt wel een afspraak met Israël, maar die geldt niet voor de Palestijnse gebieden. Het advocatenkantoor spreekt namens drie personen en twee stichtingen.

Ministers kunnen alleen in opdracht van de Kamer of de regering worden vervolgd voor een ambtsmisdrijf.  De advocaten vragen daarom of de Kamervoorzitter de procedure daarvoor in gang wil zetten, weet het NRC. Die kans is echter zeer klein. De Hoge Raad is ook op de hoogte van de aangifte, want mocht het door het OM niet als ambtsmisdrijf worden gezien kan De Hoge Raad er nog over oordelen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →