Asscher rekent niet op salafistenschool
Binnenland

Asscher rekent niet op salafistenschool.

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) ziet nog geen salafistische school verrijzen in Rotterdam.

Dat zei hij vandaag in reactie op de berichten over een 'islamitisch lesinstituut' van een salafistische organisatie in deze stad. De voorzitter van de streng islamitische stichting Al Waqf in Eindhoven heeft een oud ROC-gebouw onlangs aangekocht om het instituut hier te vestigen.

"Het is geen school, het is een schoolgebouw. Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht er ook een school te beginnen. Daar gelden strenge eisen en toetsen voor", aldus Asscher. Hij vindt dat de organisatie eerst maar eens moet uitleggen aan de gemeente Rotterdam wat de bedoeling is. "We zullen er met Rotterdam op zitten en zorgen dat wat er gebeurt overeenkomt met de Nederlandse rechtsstaat. Vrijheid van geloof geeft niet het recht wetten te overtreden."

Premier Mark Rutte viel hem later bij. "We gaan erbovenop zitten." Ook hij wees op alle regels waaraan moet worden voldaan. "Dat gaan we heel precies bekijken." Die regels zouden ook gelden als het een stichting voor jeugdzorg zou blijken te zijn, aldus Rutte.

De Tweede Kamer is ongerust. "Het kabinet en de gemeente Rotterdam moeten alles in het werk stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Het salafisme maakt de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten", stelt Ahmed Marcouch van de PvdA. Malik Azmani van de VVD noemt het op Twitter "bizar dat dit mogelijk is"

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →