Bewijs: 'atheïsten slimmer dan gelovigen'
Binnenland

Bewijs: 'atheïsten slimmer dan gelovigen'.

Er is geen speld meer tussen te krijgen, want wetenschappelijk onderzoek heeft het bewezen: atheïsten zijn gemiddeld gezien slimmer dan gelovigen.

Dat is namelijk de uitkomst van een onderzoek onder 63.000 mensen dat de Londense universiteit Imperial College heeft uitgevoerd en in het vakblad Frontiers in Psychology is gepubliceerd. 

De deelnemers moesten aangeven of ze zichzelf beschouwden als atheïstisch, gelovig of agnostisch (dat ben je als je niet zo zeker weet of er hogere machten zijn). Daarna moesten ze in een half uur tijd twaalf taken uitvoeren, die te maken hadden met planning, redeneren, concentratie en geheugen.

Wij willen nou niet flauwe grappen over religie gaan maken, maar geloof het of niet: het bleek dat de atheïsten op al die gebieden het best scoorden en gelovigen het minst.

Hoe zou dat nou kunnen komen, vraagt u zich af? Volgens de onderzoekers zijn religieuzen gewend om alles klakkeloos voor waarheid aan te nemen meer op hun intuïtie te vertrouwen. Dat bleek ook uit een test waarbij zowel vanuit gevoel als vanuit logica kon worden geantwoord.

Alle artikelen geladen. Overzicht →