Athene: 'Kwetsbare ontheemden naar vasteland'
Buitenland

Athene: 'Kwetsbare ontheemden naar vasteland'.

Het vasteland van Griekenland zal op korte termijn de rode loper uitrollen voor duizenden vluchtelingen die nu nog verblijven in opvangcentra op eilanden voor de Griekse kust. Redenen daarvoor zijn oplopende spanningen in de azc's en hevige protesten van de eilandbewoners. 

De voorgenomen evacuatie richt zich in eerste instantie op kwetsbare ontheemden, zoals zieken, ouderen en alleenreizende minderjarigen, aldus de linkse Griekse regering volgens The Guardian. De krant schrijft dat de stap van de Grieken voortvloeit uit hun bezorgdheid over het mogelijk mislukken van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije. 

"De situatie op de eilanden is zwaar en behoeft verlichting", aldus onderminister van Europese Zaken Nikos Xydakis. "Huisvesting op het vasteland is geschikter."

De operatie, die vermoedelijk deze week start, volgt op waarschuwingen vanuit Turkije. Ankara dreigde onlangs dat het koehandel-pact met de EU inzake de asielstroom van de baan is als Turken niet visumvrij mogen reizen door Europa. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →