'Auschwitz-overlevende' heeft levensverhaal verzonnen
Buitenland

'Auschwitz-overlevende' heeft levensverhaal verzonnen.

Hij had Adolf Hitler gezien, ontvluchtte in 1939 Polen en kwam terecht in Auschwitz, waaruit hij uiteindelijk wist te ontsnappen. Joseph Hirt heeft eindelijk toegegeven dat hij dat allemaal heeft verzonnen.

Hirt was beroemd als Holocaustoverlevende, maar een historicus ontdekte eerder dit jaar dat zijn verhaal aan alle kanten rammelde. Het nummer dat hij in Auschwitz op zijn lichaam getatoeëerd gekregen zou hebben bleek in werkelijkheid bijvoorbeeld aan een andere gevangene toe te horen.

De jokkebrok zegt dat hij geen verkeerde bedoelingen had met zijn verzinsels. Hij zou verontwaardigd zijn geweest over het feit dat Auschwitz een 'trekpleister is voor toeristen' die lachen en grapjes maken en een statement willen maken tegen mensen die de Holocaust ontkennen.

"Die ontkenning van de waarheid maakte mij vastberaden om de herinneringen aan die plek levend te houden", zegt Hirt volgens RTL Nieuws. "Maar dat was een slechte reden, waarmee ik juist de waarheid die ik wilde delen kon bezoedelen. Wat ik deed, was fout. Ik vraag om vergeving."

Alle artikelen geladen. Overzicht →