Upd: 'Gemeentehuis-binnendringer was 59-jarige Hans van M.'
Binnenland

Upd: 'Gemeentehuis-binnendringer was 59-jarige Hans van M.'.

Complete chaos in Bemmel, gemeente Lingerwaard. Een man heeft afgelopen nacht rond 02.00 uur een aanslag op het gemeentehuis gepleegd door met zijn auto met daarin twee gasflessen op het gebouw in te rijden. Eén gasfles ontplofte, de dader heeft het niet overleefd.

De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Door de ontploffing brak een felle brand uit, maar stroom, roet- en waterschade bleef het gemeentehuis bespaard. Desalniettemin is het vandaag niet mogelijk de deuren voor publiek te openen. 

Wat de man bezielde is burgemeester Marianne Schuurmans niet duidelijk. Ze noemt de gebeurtenis "heel erg", haar gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de omgekomen dader. Verder zegt ze niets te weten van eventuele dreigementen die recent jegens de gemeente geuit zijn.

Toch kwam er niet zo heel lang geleden een dreigement binnen volgens een brandweerwoordvoerder. Deze bedreiging zou binnengekomen zijn bij de politie, die daarom de identiteit van de dader snel denkt te kunnen achterhalen. 

Update 14.53: De man die vannacht met een auto gevuld met twee gasflessen het gemeentehuis binnenreed, zou volgens welingevoerde bronnen de 59-jarige vrachtwagenchauffeur Hans van M. zijn. De verdachte zou al langer bekend zijn bij zorginstanties.

Bovendien zou hij twee uur eerder aan de telefoon hebben gehangen bij bij de meldkamer van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, met de mededeling zichzelf en/of anderen iets aan te hebben willen doen.

Agenten gingen daarop polshoogte nemen maar konden de beller niet vinden. Twee uur later bleek hij met zijn auto het gemeentehuis binnengereden te zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →