Azerbeidzjan kickt slimme Turken eruit
Buitenland

Azerbeidzjan kickt slimme Turken eruit.

Arbeidscontracten van een groep Turkse academici worden niet verlengd door hun Azerbeidzjaanse werkgever, een universiteit in hoofdstad Bakoe. Reden daarvoor is dat zij banden zouden onderhouden met de geestelijke Fethullah Gülen. Turkije ziet hem als het brein achter de recente couppoging. 

Liefst vijftig Turken zijn nu hun baan aan Qafqaz Universiteit kwijt, schrijft nieuwssite Hürriyet. Onder hen zijn hoogleraren, decanen en afdelingshoofden. Eind augustus verlaten zij Azerbeidzjan. 

De verklaring is afkomstig van de rector van de Hogere Olieschool van Bakoe. Na de mislukte staatsgreep in Turkije van halverwege juli werd dit instituut belast met het 'toezicht' op de Qafqaz Universiteit. De uni is sinds 1993 gelieerd aan Gülen. 

In Turkije is een ware heksenjacht gaande op aanhangers van de in de VS woonachtige Gülen. De geestelijke zou met zijn 'Fetullahist Terroristische Organisatie' (FETÖ) of 'parallelle structuur' het regime van president Recep Erdogan omver hebben willen werpen. Sinds de couppoging belandden vele tienduizenden Turken achter tralies of verloren hun banen.

Vandaag maakte de Turkse krant Sabah een lijst van duizenden ontslagen Gülenisten openbaar.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →