AzG weigert voortaan EU-geld
Buitenland

AzG weigert voortaan EU-geld.

De humanitaire hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) boycot vanaf heden alle Europese hulpfondsen. Men is het namelijk niet eens met de wijze waarop in Europa met vluchtelingen wordt omgegaan.

Dat heeft de organisatie vanochtend laten weten op een persconferentie in Brussel, meldt het ANP. De Europese overheden voeren een "schadelijk en afschrikwekkend" beleid door mensen in nood steeds intensiever "weg te duwen van de Europese kusten", luidde de motivatie van het boycot.

Artsen zonder Grenzen verwijst naar de deal tussen de EU en Turkije. De financiële steun die Turkije krijgt van Europa om de opvang van vluchtelingen te verbeteren is volgens de organisatie vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. "Het is voor ons onverteerbaar dat dat gepresenteerd wordt als humanitair beleid."

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) wilde nog niet reageren op de boycot, maar zei wel dat het aantal mensen dat sterft op een overtocht "drastisch" daalt als gevolg van de deal met Turkije. De activiteiten van AzG worden voor 92 procent gefinancierd uit publieksdonaties. De bijdrage van EU-agentschappen bedroeg vorig jaar 19 miljoen euro en die van de Europese lidstaten 37 miljoen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →