'Balie-Syriër' Aziz A. ruim 15 jaar de bak in

'Balie-Syriër' Aziz A. ruim 15 jaar de bak in 

20 september 2021 - 14:20

Dan kun je nog zoveel ontkennen, maar dat heeft dus geen zin: Aziz A., beter bekend als de 'Balie-Syriër', is zojuist veroordeeld tot vijftien jaar en negen maanden brommen achter de tralies voor onder meer 'leidinggeven aan een terroristische organisatie in Syrië en het voorbereiden van terroristische misdrijven'.

Zoals u misschien nog weet dook deze meneer in 2017 ineens op in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar hij door vredesactivisten werd herkend. In onze hoofdstad leidde hij een vrolijk leventje waarin "feesten en vrouwen" de boventoon voerden.

Volgens de rechtbank Rotterdam alleemaal nadat hij in de periode 2011-2014 in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra bivakkeerde. Ook de broer van Aziz, Fatah, is veroodeeld: voor onder meer 'leiding heeft gegeven aan een terroristische organisatie'. Hij moet elf jaar en negen maanden de cel in. Dat is hoger dan de tien jaar die geëist was. Volgens de rechtbank "profiteerde" Fatah van de hoge positie van zijn broer.

De broers zijn lange tijd afgeluisterd, onder meer thuis en in de auto. "Op basis van gesprekken die zij daar met elkaar en met anderen hebben gevoerd, op basis van getuigenverklaringen en op basis van onderzoek aan telefoons en computers komt de rechtbank nu tot een veroordeling", motiveert de rechtbank.

De advocaten van de broers zetten echter grote vraagtekens bij de waarde die aan deze gesprekken worden toegekend, omdat met name Fatah "grote verhalen" zou ophangen en een leugenaar zou zijn. De broers zelf waren overigens niet aanwezig bij de uitspraak.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml