Poetin wil spelen met een wereld die verdwenen is

Poetin wil spelen met een wereld die verdwenen is 

07 maart 2022 - 12:26

Het zou kunnen dat Poetin een kernbom gooit op Brussel, want daar zit het hoofdkwartier van de NAVO. Poetin haat de NAVO. Het kan ook dat hij de bom gooit op Den Haag, want daar zit het Hooggerechtshof. Poetin haat het gerecht. Of eeen bom op Amsterdam, want daar wemelt het van de zwarte mensen, de LBHTQ+-mensen, de oude hippies, de druggebruikers, de feministen, de antiseksisten, de MeToo-aanhangers, de Black Lives Matter-steunpunten, en dat allemaal wordt door Poetin gehaat.

Poetin haat alles en iedereen, behalve paarden, wapens, en borsjt, hoewel dat een joods gerecht is. Poetin haat Joden. Kunnen we ons een Poetin voorstellen die niet stijf staat van de haat? Een Poetin die ’s avonds thuiskomt van z’n werk, z’n vrouw kust, haar maaltijd opeet, op de bank neerploft, een pijpje opsteekt, en grote rookwolken uitblazend naar een leuke show op tv kijkt. Heeft Poetin een wezen in zich dat zich op die manier zou kunnen gedragen? Bovendien zou hij met de hond ravotten, z’n kleinzoon een doos Lego geven en z’n kleindochter een Barbiepop, en om z’n vrouw ietwat te ontlasten zou hij de vaat doen en de vuilniszak buitenzetten. Nee, helaas bestaat er niet zo’n Poetin-avatar, die de echte Poetin op den duur in de verdrukking zou duwen, hem vervangen, en de goedheid en de normaliteit om zich heen zou spreiden.

Er is enkel de Poetin die Poetin is. Een man die met een uitgestreken, zij het vol botox zittend gezicht in de camera zegt dat Oekraïne wordt geleid door nazi’s, dat z’n oorlog compleet gerechtvaardigd is, dat z’n strijdkrachten hun werk naar behoren uitvoeren, dat het westen hem met rust moet laten of dat ze de vreselijke gevolgen van hun inmenging zullen ondervinden, dat Zelenski uitgeschakeld moet worden, dat de dood van burgers hem niks kan schelen, dat hij de incarnatie van God is, dat het aan z’n godverdomde vrouw is om de vuilniszakken buiten te zetten, dat Lego en Barbie uitwassen zijn van westers imperialisme, dat kapotgebombardeerde steden hem geen reet interesseren, dat hij de sterkste man ter wereld is, dat niemand hem durft tegen te spreken, dat Oekraïne en andere afgedreven staten eigenlijk tot het Russische rijk behoren, dat door verscheidene partijen afgesproken staakt-het-vuren met voeten moet worden getreden, dat het bloed dat uit pas neergeschoten kinderlijkjes colleteral damage is, dat vijf miljoen vluchtelingen hun eigen plan maar moeten trekken, en dat hij vroeger z’n vader had willen doden en met z’n moeder naar bed had willen gaan.

En omdat z’n moeder dat niet wilde, zal hij tientallen jaren later een kernbom laten droppen op Brussel, Den Haag, Amsterdam, of welke stad dan ook, bij voorkeur een stad die historisch belangrijk is, die mooi is, die vol kunst en cultuur zit, die reilt en zeilt en bloeit en roeit met ontelbare riemen, die er in de ogen van Poetin beter zou uitzien als een woesternij, als verbrande aarde, als een landschap zonder enig leven, als een hel die door Rusland ingelijfd kan worden. En dan vragen wij ons af: wat is het nut, ook in het brein van een dictator, om eerst iets volledig te vernietigen en het dan te annexeren? Wat zal Poetin opschieten met een verdwenen Brussel, een verbrijzeld Den Haag, een weggevaagd Amsterdam, een platgelegd Berlijn, een onbestaand Parijs, een onherkenbaar Praag, een uit de annalen verdwenen Milaan?

Het is zoals een kind dat z’n Barbiepop in brand steekt, en er daarna leuk wil mee spelen. Poetin wil spelen met een wereld die verdwenen is. Als een tennisser die een bal over het net slaat, maar de bal komt nooit terug. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.