Baudet, een man apart

Baudet, een man apart 

01 december 2020 - 13:29

Ik vind het wel wat hebben dat een man een partij opricht om die binnen een paar jaar
geheel naar de kloten te helpen. Dat is wat Thierry Baudet doet met het Forum voor
Democratie. Misschien is het naar de kloten geholpen worden door de oprichter de enige daad
van waarde die in de schoot van deze partij is uitgevoerd.

Deze daad heeft z’n zegen gekregen van de man die de zegening vanaf het begin in handen had, Baudet hemzelve, en hij had bij het oprichten noch het verkwanselen van FvD geen enkele hulp nodig, want van wie had die hulp moeten komen? Naast Baudet beschikte de partij louter over nitwits, halve zolen, driekwartidioten, sukkels, stumperds en figuren die van politiek voeren zoveel verstand hadden als een nijlpaard van drinken uit een vingerhoed.

Het is altijd een onoplosbaar probleem als een politieke partij bestaat bij de gratie van één persoon. Dat was zo met die van Fortuyn, die van Van Rossem in België, en die van Sjoerd Teutjes in Spijkenisse tijdens de verkiezingen van 1942. Als die ene persoon het op z’n heupen krijgt, ruzie zoekt met al z’n medestanders, door niemand nog begrepen wordt, en bijna uit elkaar barst van frustratie en rancune, dan zakt de partij in elkaar, en is er geen hoop op redding meer te verwachten. Binnen de kortste tijd zal de partij simpelweg verdwijnen.

Wat kunnen we na FvD van Baudet nog verwachten? Nou, misschien richt hij een nieuwe partij op. Misschien trekt hij zich terug uit de openbaarheid en gaat hij ergens in de middle of nowhere ongemerkt z’n ego de definitieve evaluatie geven. Misschien gaat hij antisemitische pamfletten bestuderen. Of misschien gaat hij doen wat hij al eerder heeft gedaan: boeken schrijven. Zo heeft hij ooit een roman in elkaar geflanst, Voorwaardelijke Liefde, die veroordeeld werd door media en lezers omdat het een seksistische, racistische roman zou zijn. Ik vond die roman eerlijk gezegd redelijk fantastisch, mede omdat hij uitgegeven werd door m’n eigen uitgeverij, Prometheus in Amsterdam. Die stuurde ons de baan op om samen te gaan signeren in boekhandels, want ik had toen uiteraard ook een nieuwe roman uit, het onvergelijkelijke Mijn Haar Is Lang.

Zo moesten we het publiek ontvangen in een boekhandel in Antwerpen, en ik rijd al jaren niet
meer met de auto, zodat ik een chauffeur moest vinden om mij terplaatste te brengen. Ik had
toen een goede vriendin, een prachtig meisje genaamd Louise, dat niets meer was dan een
goede vriendin omdat ze, als 23-jarige, mij te oud vond om de vriendschap tot iets meer te laten opbloeien. Ik was dan ook al 54, dus ik begreep haar wel. Hoe dan ook, in haar Volkswagen Golf reden we naar Antwerpen, waar we in de boekhandel Thierry Baudet ontmoetten. Z’n ogen begonnen meteen uit hun kassen te hangen toen hij Louise zag. Ik zei: ‘Thierry, dit is Louise, m’n dochter uit m’n eerste huwelijk.’ Uit de blik in Louise’s ogen kon
ik meteen aflezen dat Thierry Baudet totaal haar type niet was. Later zou ze tegen mij zeggen: ‘Volgens mij is het een psychopaat.’

Het was alleszins een feit dat Thierry tijdens de signeersessie de weinige mensen die Voorwaardelijjke Liefde wilden laten signeren de pest toewenste, omdat hij alleen nog maar m’n verzonnen dochter wilde versieren. Dat mislukte faliekant, en toen hij ten afscheid Louise wilde kussen trok ze haar wang weg. Ik dacht toen al: deze jongen, die zichzelf de koning van de wereld acht, zal nog vele teleurstellingen kennen, waarvan sommige niet al te best vermomd zijn als successen. Ik raad hem aan om alles achter zich te laten en in de middle of nowhere z’n ego een definitieve evaluatie te geven.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.