
Bedankt hè, Chemours! 'Heel omgeving Dordt zwaar vergiftigd met PFAS'
Mocht u nou in Dordrecht of omgeving wonen en altijd al gedacht hebben 'er lijkt hier wel iets in het water te zitten', dan ís dat ook zo. Uit metingen blijkt dat het water in de sloten, zwem- en natuurplassen in een omtrek van zeker 15 kilometer (!) rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht anno 2023 zeer ernstig verontreinigd is met giftige PFAS.
Nu weten we natuurlijk al een tijdje dat de Chemours-fabriek in Dordrecht decennialang de giftige en kankerverwekkende PFAS-variant PFOA in het water en in de lucht heeft geloosd. En dat ze dondersgoed wisten dat dit niet oké was maar daar schijt aan hadden. En dat ze daar pas in 2012 mee stopten, niet omdat dit het juiste is om te doen maar omdat ze wel moesten nadat PFOA door de overheid streng werd gereguleerd.
Overigens gebruikt Chemours sindsdien GenX en ook die PFAS-variant wordt door het RIVM als Zeer Zorgwekkende Stof gezien. Jammer voor alles en iedereen dat leeft heeft het bedrijf nog steeds een vergunning voor het lozen van GenX. Afijn, we weten ook al een tijdje dat het RIVM na metingen in groente en fruit omwonenden adviseerde om in een straal van een kilometer van de fabriek geen gewassen meer te eten uit moestuinen.
Maar, nu blijkt het allemaal veel en veel erger te zijn. Het water is giftiger dan giftig. De situatie is het ernstigst in Sliedrecht en Papendrecht. "In sloten een kilometer van de fabriek zijn PFOA-concentraties in het water gemeten die gemiddeld maar liefst 13 duizend keer (WTF?, red.) boven de norm liggen die het RIVM veilig acht", meldt Zembla.
Een van de gebieden die volgens Zembla sterk is vervuild, is de Lammetjeswiel, een populaire zwem- en recreatieplas bij Alblasserdam. Je zou er maar jarenlang - die paar dagen in het jaar dat het water lekker warm is - lekker hebben zitten zwemmen. Maar wat dacht u van het water uit de slootjes? Dat wordt gebruikt voor gewassen en koeien drinken ervan. En wat dacht u van de vis die er rondzwemt (en gegeten wordt)?
Niet zo best hè? Overigens is ook dit feit al een tijdje (sinds 2018) bij Chemours bekend, maar hield het bedrijf de kaken stijf op elkaar. Zembla heeft Chemours gevraagd waarom ze de cijfers van de metingen niet publiekelijk gedeeld hebben. Het bedrijf reageert dat het niet aan hen is om dit te doen.
Juist ja. De directie daar is gewoon te laf om verantwoordelijkheid te nemen en denkt alleen aan de centjes. Bedankt hè, Chemours!
{{comment.text}}