Bedankt hè, kabinet? 'Stroomnet gaat op slot, want bomvol'

Bedankt hè, kabinet? 'Stroomnet gaat op slot, want bomvol' 

14 juni 2023 - 11:34

Man, man, man. Waar door alles en iedereen met een beetje verstand van de materie al jaren voor gewaarschuwd wordt, dreigt werkelijkheid te worden. In grote delen van Nederland gaat het stroomnetwerk op slot. Bedrijven en hele woonwijken krijgen van de regionale netbeheerders geen nieuwe aansluiting of uitbreiding op het net en hebben dus vette pech.

Komende dagen zal beheerder Enexis melden dat zijn netwerk in Overijssel vol zit, zo melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Eerder gaf het al aan dat Flevoland op slot moest, en in Noord-Brabant en Limburg kon de landelijke beheerder TenneT de boel met noodgrepen nog een beetje overeind houden maar ook daar is het wel klaar met de extra ruimte.

Hoe dit allemaal komt? Nou, we moeten en zullen verduurzamen! En daar worden wij - ondernemers en burgers - door het kabinet toe gedwongen. Er moeten warmtepompen komen, er moeten zonnepanelen komen. In nieuwe woonwijken, in bestaande huizen, maar ook bij bedrijven: zij schakelen daarom massaal over naar elektrisch gevoede apparatuur.

We moeten en zullen van het gas af! We moeten en zullen allemaal aan de zon- en windenergie. Om de planeet te redden. En dat is allemaal leuk en aardig en ook heel belangrijk natuurlijk, maar dan moet je er wel voor zorgen dat er capaciteit op het stroomnetwerk is. En die capaciteit is er niet. En personeel om dit uit te voeren ook niet trouwens. De wachtlijst is volgens Enexis ondanks uitbreiding de laatste jaren verdrievoudigd. "Het is een tsunami. Daar is bijna niet tegenop te werken.” Oh, het kabinet kwam wel met een miljardeninvestering maar die kwam uiteraard veel te laat en bovendien was het veel te weinig.

Bedrijven krijgen nu dus geen nieuwe aansluiting. En u, de burger, trouwens ook niet. Hele woonwijken - compleet Jetten en Hugo-proof met zonnepanelen en warmtepompen, komen niet op het net. De zoveelste crisis in dit land is een feit; bedankt hè, kabinet?!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml