Zelfstandige woonruimte B&B = boete
Buitenland

Zelfstandige woonruimte B&B = boete.

Wilde je makkelijk geld verdienen door een zelfstandige ruimte in een woning, met een eigen keuken en sanitaire voorzieningen en een eigen toegang als bed&breakfast te verhuren in Amsterdam, dan kun je dat plan maar beter aan de wilgen hangen. Begin dit jaar is dit namelijk strafbaar geworden in onze hoofdstad. Zonder waarschuwing vooraf riskeer je namelijk een direct opeisbare boete van ruim 20.000 ekkies.

Ilonk Gerritsen, die volgens De Telegraaf zegt te spreken namens vele andere houders van een gastverblijf in de stad, vindt dat het "te gek voor woorden" is dat bed&breakfasthouders de voorzieningen met hun gasten moeten delen, terwijl ze juist in privacy geïnvesteerd hebben om de gasten aparte ruimtes te kunnen bieden.

Maar wacht even, denkt een woordvoerder van de wethouder: "Het is niet zo dat een bed&breakfast geen eigen badkamer of keukentje mag hebben, maar gaat om het verhuren van een gedeelte van een eigen (zelfstandige) woning en moet dus onderdeel uitmaken van de woning. Wanneer sprake is van een volledig, zelfstandige ruimte met eigen voorzieningen en een eigen toegang, is er sprake van een aparte woonruimte die wordt gebruikt voor toeristische verhuur. Dit is niet toegestaan.”

Alle artikelen geladen. Overzicht →