Bedrijven moeten stoppen met groene prietpraat

Bedrijven moeten stoppen met groene prietpraat 

28 augustus 2023 - 13:09

OPINIE. Alles wat groen en duurzaam is, is tegenwoordig helemaal in en daarom probeert elk bedrijf daar een graantje van mee te pikken. Gevolg: bedrijven die de consument onzin proberen te verkopen. Een bio-banaan die helemaal niet bio is want gewoon afkomstig uit Ecuador, een karbonade als eco-vriendelijk verkopen terwijl het varken gewoon in een klein kuthokje zat, bedrijven die zeggen dat ze verduurzamen, terwijl ze geen klote doen. Het is aan de orde van de dag.

En het ACM is daar helemaal klaar mee. En terecht. De Autoriteit Consument en Markt gaat de consument helpen om alle groene prietpraat die door talloze bedrijven de wereld in worden geholpen te ontmaskeren. Dan kan je denken, tering, wat betuttelend, waar bemoeien ze zich mee, maar dan denk je verkeerd. De gemiddelde consument is namelijk niet zo slim en die stinkt er gewoon in als een bedrijf zegt dat-ie producten op de fiets bezorgt (terwijl dat dus niet zo is) of als een bedrijf zegt in 2030 nul CO2-uitstoot te hebben terwijl ze daar helemaal niks aan doen.

En het stikt van de bedrijven die zich groen en duurzaam willen voordoen. H&M die hele kledinglijnen als bio in de markt zet. Shell die zegt de wereld te redden met waterstof. Autobedrijven die doen alsof ze over een paar jaar auto's verkopen zonder uitstoot. Zeeman die troep voor een euro verkoopt maar wel goede sier probeert te maken met etiketjes met groene bloemetjes erop. Dat bedrijven campagne voeren met onjuiste claims is oplichting. Ook omdat mensen, zo blijft uit onderzoek van het ACM, veel waarde hechten aan de claims die gedaan worden.

De bedrijven weten dit en verdienen door het inspelen op de goede bedoelingen van de consument bakken met geld. Van de consument kan je tegelijkertijd niet verwachten dat het onderzoek doet wat bedrijven precies doen en of ze hun uitspraken ook waarmaken. Het leven is immers al druk genoeg. Wat dat betreft is het goed dat het ACM zich hard gaat maken om de groene luchtballonnen door te prikken. Tegenwoordig is alles tering duur en als iets duurzaam is, is het vaak nog duurder.

Wees als bedrijf gewoon eerlijk en zeg: dit stukje vlees is lekker, niet duurzaam, maar wel super goedkoop. Dan kopen mensen het alsnog wel. Goede bedoelingen ontstaan in de portemonnee, dat weet iedereen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.