Behandel de Nederlander met respect, Mark!

Behandel de Nederlander met respect, Mark! 

12 december 2019 - 11:40

Hi Mark,

Je hebt deze brief van mij helemaal niet nodig, je zult je er ook weinig van aantrekken, maar ik wil ‘m toch geschreven hebben. In de wereld waarin jij verkeert had ik ‘m formeler moeten insteken, iets van ‘Aan de MP’ of ‘Geachte heer Rutte’, maar weet je (ja dat weet je), ik kan niet zo goed tegen die twee gezichten, die dubbele normen die iedereen hanteert. Op tv hebben alle journalisten het over de ‘MinPres’ en spreken ze je aan met ‘U’. Zodra de lampjes uitgaan is het ‘Mark’ en ‘jij’.

Mark dus. Je zult je afvragen waarom ik jou schrijf en niet Menno Snel. Of zijn voorlichter Andre Karels. Het is heel simpel Mark. Ik ben ze zat. En nee, nou niet zeggen dat ik jou ook zat ben, dat gaat te snel. Ik ben het zat dat jullie vergeten zijn voor wie jullie beleid maken. Wie jullie aan die baan heeft geholpen. Wie die ‘hardwerkende Nederlanders’ zijn voor wie jullie zeggen te werken. Wat jullie functie- en taakomschrijving is. En nee, ik wil niet hakken, ik wil niet klagen, ik wil alleen iets kwijt. Voordat we Nederland kwijtraken, voordat we elkaar kwijtraken, wil ik iets kwijt.

De gemiddelde Nederlander verdient het om met respect behandeld te worden. En ja, jullie ook hoor, maar jullie zitten er om klappen op te vangen – daar word je voor betaald. Niet om klappen uit te delen en zeker niet lukraak uit te delen. De gemiddelde Nederlander wil simpele dingen: een dak boven zijn hoofd, beetje leuk werk, af en toe naar de kroeg, een filmpje en op vrijdag de Chinees. Eén keer per jaar een all inclusive en tussendoor nog een midweekje Centerparcs. Op zondag naar de familie, gezellig de verjaardagen vieren in een kringgesprek met kaasstengels, Chantal Janzen en Linda de Mol kijken. Heus, de gemiddelde Nederlander is snel tevreden. Maar dan moet je ze wel met respect behandelen. De gemiddelde Nederlander is geen crimineel die fraudeert met toeslagen – als ‘ie dat wel zou doen wordt ‘ie gepakt en gestraft. Daar is de gemiddelde Nederlander toch veel te schijterig voor. De gemiddelde Nederlander gunt iedereen z’n zakkenvullerij – of dat nou politici, Polen of criminelen zijn – als hij maar niets te kort komt. Het is niet zo moeilijk Mark om de gemiddelde Nederlander zo te vriend te houden, dat ‘ie zelfs VVD stemt. De gemiddelde Nederlander wil gerechtigheid, eerlijkheid, fatsoen – vooral van mensen die functies bekleden met de uitstraling van gerechtigheid, eerlijkheid en fatsoen.

Jij hebt de gemiddelde Nederlander opgezadeld met je collega’s die nog onbetrouwbaarder blijken te zijn dan jij. En nee, dat is geen compliment. Heb je enig idee wat die toeslagouders meemaken, tot op de dag van vandaag? Die mensen verdienen hulp. Maar het baken van rechtvaardigheid in onze zogenaamde niet-bananenrepubliek, de overheid, jullie, jij, heeft ze genaaid. Jaar in, jaar uit, en deze week weer. Welke ambtenaar dacht dat het een goed idee was om bedrogen mensen een zwartgelakt eigen dossier te overhandigen? Waar komt die arrogantie vandaan? Waar hebben die ouders dat aan verdiend? Mark, wat ik wil zeggen is: waarom werken er zo veel incompetente mensen bij de overheid? Mark, hoe kan iemand woordvoerder worden op het Ministerie van Financiën, als hij zo’n zwartgelakt dossier goed denkt te kunnen praten? Het is om te huilen – en dus maken we er grapjes over.

Eigenlijk Mark, heb ik maar één vraag aan je: wanneer zijn jullie in Den Haag – en daar bedoel ik niet alleen jou, de ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden mee, maar íedereen die te maken heeft met het bestuur van Nederland, voorlichters en ambtenaren – vergeten dat jullie voor ons werken, dat jullie ons leven dienen te faciliteren? Deze vraag doet pijn Mark, ik wil niet geloven dat jullie allemaal oplichters, charlatans en zakkenvullers zijn die geen reet om de hardwerkende Nederlander geven, maar ik word keer op keer teleurgesteld. En met mij vele anderen. Ik ben bang Mark, dat het tijd wordt voor hooivorken. Dit is geen dreigement, maar een angst die ik wil delen. Maar ja, gezien de vaart die jullie erin zetten om het boerenbedrijf om zeep te helpen, vrees ik dat jullie die optie van hooivorken niet alleen erkennen, maar bij voorbaat willen voorkomen.

Mark, je hebt mensen aangetrokken, van Klaas Dijkhoff tot Menno Snel, die er een zooitje van maken. Het wordt tijd dat je ons, de gedupeerde ouders én Menno Snel, Klaas Dijkhoff en al die anderen verlost uit hun lijden. Ik heb er weinig vertrouwen in dat je ons naar de stembus stuurt, maar PLEASE: zorg je ervoor dat die ouders hun leesbare dossiers krijgen, Mark?

Dank alvast.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.