Behoed u voor het 'nep-nieuws'
Binnenland

Behoed u voor het 'nep-nieuws'.

Het is de meeste mensen inmiddels wel duidelijk dat er nep-nieuws wordt verspreid via Facebook en Google. Tijdens de Amerikaanse presidentiële verkiezingen speelde dit een grotere rol dan aanvankelijk gedacht. In Nederland komt het ook steeds meer voor en vormt het een potentiële bedreiging voor de democratie. 

Universitair docent politieke communicatie Sanne Kruikemeier deed onderzoek naar online activiteiten van kiezers, schrijft Villamedia. "Als blijkt dat er vaker nep-nieuws wordt gedeeld, kan dit schadelijk zijn voor de democratie. Mensen zijn dan immers niet goed geïnformeerd of zelf ongeïnformeerd", aldus Kruikemeier. 

Rustâg, nog geen paniek

Alhoewel dit alarmerend klinkt, krijgen de meeste Nederlanders alsnog nieuws binnen buiten de sociale media om en weten het verzonnen nieuws vaak wel te herkennen. Facebook denkt erover na een waarschuwing te plaatsen bij nep-nieuws. Google gaat sites verwijderen van het advertentieplatform en wil de nieuwssectie bovenaan zoekresultaten de komende weken verwijderen. Zo moet clickbait in de ban worden gedaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →