'Belastingdienst etnisch profileerde bij toeslagenaffaire, wist dat al in 2019'

'Belastingdienst etnisch profileerde bij toeslagenaffaire, wist dat al in 2019' 

13 juli 2022 - 11:39

Verrassing! Bij de Belastingdienst wisten ze begin 2019 al dat op niet-Nederlandse afkomst werd geselecteerd in fraudeonderzoeken bij de kinderopvangtoeslag en bleef dat nog meer dan een jaar ontkennen, ondanks herhaalde vragen uit de Tweede Kamer en media. Hadden we eigenlijk iets anders verwacht?

Uit een wob-verzoek door RTL Nieuws en Trouw blijkt dat nog voordat de toeslagenaffaire halverwege 2019 voor het eerst uitgebreid in het nieuws komt, ambtenaren van de Belastingdienst het onderling al hebben over 'het kennelijk selecteren op afkomst' in fraudeonderzoeken.

"Dat er geselecteerd is op afkomst concluderen de ambtenaren na het bestuderen van een flink aantal zaken die door het speciaal opgerichte fraudeteam Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) waren uitgevoerd. De ambtenaren verwonderen zich erover dat er zoveel aandacht is in de pers en de Tweede Kamer voor één specifieke zaak, CAF11, die draait om het gastouderbureau Dadim uit Eindhoven", meldt Nieuwsuur.

Er wordt opgemerkt dat: "Vraag is in hoeverre deze zaken echt verschillen van CAF11?" Later maakt het fraudeteam ook nog een doorstart onder een andere naam: STEAM.  In concept-antwoorden op Kamervragen uit begin 2019 van Pieter Omtzigt wordt melding gemaakt van het voornemen alle verslagen van zowel CAF-zaken als STEAM-zaken vertrouwelijk aan de Kamer ter inzage te geven. MAAR: Dat ging niet door: uiteindelijk werd zelfs nooit bekendgemaakt dat het CAF-team onder een andere naam een doorstart had gemaakt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml