Belastingdienst in brief: Sorry dat u in fraudesysteem stond

Belastingdienst in brief: Sorry dat u in fraudesysteem stond 

17 mei 2021 - 10:28

Zo'n 60.000 mensen hebben een brief met een 'sorry' gekregen van de Belastingdienst omdat zij in de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV) voorkwamen, waarin signalen van fraude werd verzameld.

Voor wie het niet meer weet: dit fraude-signaleringssysteem werd gebruikt van 2012 tot maart vorig jaar en werd stopgezet toen uit onderzoek bleek dat de privacy van mensen erdoor werd geschonden. Persoonsgegevens werden te lang bewaard en te veel medewerkers van de Belastingdienst hadden toegang tot het systeem. In totaal stonden er meer dan 240.000 mensen in geregistreerd, waarvan 60.000 nu een brief met 'sorry' hebben ontvangen.

Alleen: sommigen van hen wisten helemaal niet dat ze in dit systeem stonden en vielen door die brief dus bijna van hun stoel, zo blijkt uit gesprekken die de NOS voerde. Zij zijn laaiend (waar wij hen groot gelijk in geven). Overigens is er één geruststelling: dat de naam in het systeem voorkomt betekent niet dat ze automatisch ook als fraudeur werden gezien, maar op vragen waarom ze dan wél in het systeem stonden kan de Belastingdienst gek genoeg geen antwoord geven.

Toch vreemd: wel jarenlang zo'n lijst bijhouden en dan niet kunnen zeggen waarom. Maar dat het een puinhoop is bij onze nationale incassobureau wisten we al.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.