Belgen pakken 'fopvluchtelingen' aan
Buitenland

Belgen pakken 'fopvluchtelingen' aan.

Kijk eens aan. In Europa de zielige, hulpeloze vluchteling uithangen, maar ondertussen gewoon lekker maandenlang op vakantie gaan naar eigen land. 

In Nederland hoort u daar vrijwel nooit iets van. Zelf een OV-chipkaart regelen schijnt voor migranten nogal een opgave te zijn, drie hele knopjes op een NS-automaat indrukken is natuurlijk ook wat veel gevraagd. Een vakantie naar het thuisland boeken is dat wat minder. Via buitenlandse luchthavens uiteraard, in een uiterste poging vooral niet op te vallen.

Onze zuiderburen weten wel raad met gehaaide fake vluchtelingen. Het land betrapte in de afgelopen anderhalf jaar 44 asielzoekers, die vanaf een luchthaven uit een ander land dan België naar eigen land vertrokken. Zo probeerden zij van de rader te verdwijnen om (met Belgische belastingcentjes op zak) eens even heerlijk te gaan genieten van een welverdiende vakantie in het land van herkomst.

Voor hen hebben de Belgen goed nieuws: ze hoeven niet meer terug te komen. Verblaifsvergoenning ingetrokken. Outkiering stopgezet.

Het gros van het opgespoorde fraudevolk bestaat uit Irakezen en Afghanen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) probeert zoveel mogelijk frauderende asielzoekers te achterhalen en roept zijn Europese collega's op tot het uitwisselen van nóg meer informatie.

Francken: "Er is een verschil tussen iemand die even over en weer vliegt voor een begrafenis of om papieren te regelen, en iemand die daar voor drie maanden met vakantie is. In dat laatste geval kan er nog moeilijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie."

Goed om te vermelden is dat uiteraard niet elke vluchteling de boel probeert te flessen. Zoals in de meeste gevallen betreft het een select groepje rotte appels.

Alle artikelen geladen. Overzicht →