Belgenleger bevat 'extremisten'
Buitenland

Belgenleger bevat 'extremisten'.

Onder de Belgische militairen kunnen zich zomaar salafisten of neonazi's bevinden. De militaire inlichtingendienst, de ADIV, houdt zo'n vijftig soldaten in de gaten die last hebben van 'extremistische' opvattingen.

Dat bevestigt Defensie van onze zuiderburen aan De Morgen. Waar de soldaten precies lid van zijn, wil Defensie niet zeggen. Wel is duidelijk dat vier van hen lid zijn van de Belgische tak van Soldiers of Odin. 

Het Belgische leger zegt de "vijftig probleemgevallen" vervelend te vinden, voornamelijk omdat de strijders tijdens hun werk toegang hebben tot wapens en tuig. Maar hen de zak geven, dat is geen optie, zegt de woordvoerster van het de Belgische Defensieminister. "Het staat mensen vrij zich te verenigen."

Zolang de krijgsmannen en -vrouwen geen strafbare feiten plegen, kunnen ze gewoon in dienst blijven. Roept het lidmaatschap van een soldaat vragen op bij de legerleiding, dan worden ze op het matje geroepen, wat ook bij de vier leden van de Soldiers of Odin gebeurde. Een van hen zou daarna uit de groepering gestapt zijn. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →