België: 'Samenwerking Algerije heel moeilijk'
Buitenland

België: 'Samenwerking Algerije heel moeilijk'.

Volgens de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Stijn Francken verloopt het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Algerije al jarenlang bijzonder problematisch. Dit komt omdat het "bijzonder moeilijk samenwerken" is met het Maghrebland. 

Zaterdag viel een 33-jarige Algerijn twee agentes aan in Charleroi. Hij verbleef illegaal in België en was al twee keer gesommeerd het land te verlaten. "We doen er ongeveer honderd per jaar, maar dat is maar een hele kleine fractie ten opzichte van het totale aantal illegale Algerijnen dat in ons land verblijft", zegt Francken volgens de VRT

"Vaak gaat het om mensen uit de noordelijke Berber-regio en blijkbaar is het moeilijk voor de diensten in Algerije om de mensen juist te identificeren: zijn het Marokkanen of Algerijnen? Dat creëert heel wat problemen. Bovendien wil Algerije enkel met Air Algiers werken, en dan niet met de vlucht van vrijdag. Dat is namelijk de dag van het gebed en dan zit het vliegtuig vanuit Brussel vol met diplomaten en zakenmensen:  Algerije wil dan geen illegalen op het toestel, want fier zijn ze daar natuurlijk niet op", vervolgt hij.

Gevangenissen

Zijn eerste prioriteit is een akkoord met Algerije over illegale Algerijnen in Belgische gevangenissen. Dit zou eigenlijk op Europees niveau onderhandeld moeten worden. "Maar dat is verschrikkelijk. Sinds 2002 heeft de Europese Commissie een mandaat om een akkoord te bereiken met Algerije. Dat is veertien jaar, maar ze hebben niets bereikt. Ik ga dat dan bilateraal doen, maar puur wettelijk mag dat niet, want het ligt eigenlijk in handen van de EU. Ik zie de Algerijnse ambassadeur daarvoor elke twee maanden."

Alle artikelen geladen. Overzicht →