België vervuilt de Schelde, provincie Zeeland kijkt toe

België vervuilt de Schelde, provincie Zeeland kijkt toe 

24 februari 2022 - 13:45

Voor de bouw van een tunnel wil België tonnen kuub vervuild slib voor de grens van Zeeland in de Schelde dumpen. Het is afgegraven grond vol schadelijke PFAS afkomstig van de Belgische 3M-fabriek bij Antwerpen. En de provincie? Die laat dat toe.

Piet Scheerders is een Zeeuw met een grote liefde voor de Schelde. Al meer dan vijftig jaar profiteert hij van de lekkernijen uit de rivier. De aandacht rondom PFAS, maakte hem nieuwsgierig naar de waarden in zijn eigen bloed. Wat blijkt: hij heeft “het dubbele” van de gemiddelde Nederlander.

En toch klinkt dat niet alarmerend in de oren van de provincie Zeeland. Gedeputeerde Dick van der Velde beweert “meer dan genoeg” te hebben gedaan wat betreft de komst van het baggergif. Zolang de vergunningen op orde zijn, zal het allemaal wel loslopen, zo is zijn mening.

Voorlopig legt Van der Velde de verantwoordelijkheid van de vervuiling vanuit de Schelde bij Rijkswaterstaat. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vertrouwt op zijn beurt ook weer op de blauwe ogen van de Belgen. Ondertussen stijgen de PFAS-waarden in het bloed van de Zeeuwen.

Benieuwd naar de uitzending? Kijk De Hofbar hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml