Belgische politie voorkomt op het nippertje Franse bomaanslag
Buitenland

Belgische politie voorkomt op het nippertje Franse bomaanslag.

U ziet het maar weer, terreur is dichtbij dan u denkt. Maakt geen hol uit wie u komt vertellen dat we er nooit voor moeten zwichten, als de bom valt heeft u helemaal niets aan die loze woorden. De Belgische politie heeft afgelopen zaterdag een Iraans stelletje uit Wilrijk, vlakbij Antwerpen, aangehouden. De twee tortelduifjes hadden voor de gezelligheid een zelfgemaakte bom in hun auto liggen.

Volgens nieuwszender VTM zat het explosief verstopt in een toilettas en bevatte de springstof TATP, oftewel acetonperoxide. TATP is een uiterst instabiele stof, die door hitte, wrijving, elektriciteit of schokken tot ontploffing kan worden gebracht.

'De bom was feitelijk kant-en-klaar om te gebruiken, meldt VTM op basis van bronnen binnen Justitie. "Het laat zich raden wel effect dit zou hebben gehad." De springstof had in combinatie met een spijkerbom mogelijk honderden slachtoffers kunnen maken.

De twee verdachten, Amir S. (28) en zijn echtgenote Nasimeh N. (32) werden al langer in de smiezen gehouden door de Belgische veiligheidsdiensten. Het duo zou een aanslag hebben willen plegen in het naburige Frankrijk, waar dit weekend een bijeenkomst werd gehouden door de Iraanse oppositiepartij.

Op de bijeenkomst waren een kleine duizend mensen aanwezig waaronder Rudy Giuliani, de gewezen Amerikaanse burgmeester en advocaat van Donald Trump. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →