Belgische politie zet waterkanon in tegen gele hesjes-tuig
Buitenland

Belgische politie zet waterkanon in tegen gele hesjes-tuig.

Het gaat helemaal fout bij onze zuiderburen nu een 'spontane' protestactie van de 'gele hesjes' in Brussel sinds vanochtend steeds grimmiger wordt. De oproerpolitie heeft een waterkanon ingezet tegen actievoerders toen die vlakbij de ambtswoning van premier Charles Michel met voorwerpen naar agenten gooiden.

Ongeveer zestig mensen zijn opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde en vernieling. Ook zijn vuurwerk en scheermesjes in beslag genomen.

De betoging begon met de bezetting van een belangrijk kruispunt in de stad door zo'n tweehonderd 'gele hesjes'. De door de straten trekkende groep is inmiddels uitgegroeid tot vijfhonderd mensen, schat de politie. Er wordt onder meer met rookbommetjes gegooid. Met hekken is de Wetstraat, waar veel gebouwen van zowel de Belgische regering als de Europese instellingen staan, voor het verkeer volledig afgesloten.

Door de acties is de verkeerschaos groot. Zes verkeerstunnels richting het centrum zijn afgesloten en auto's en bussen worden omgeleid. Ook het tram- en metroverkeer wordt gehinderd. Op politiebevel is een aantal haltes gesloten.

De actievoerders richten zich tegen de Belgische regering en eisen het aftreden van premier Charles Michel. Iets met dat ze het niet eens zijn met het overheidsbeleid, onder andere dankzij de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Alle artikelen geladen. Overzicht →