Bellen met Robin, de man achter de doneeractie
Binnenland

Bellen met Robin, de man achter de doneeractie.

Kijk, da's nou fijn. Gistermiddag zochten we contact met Robin van Prattenburg, de stille kracht achter de doneeractie voor de BlokkeerFriezen die eergisteren de actiegroep Kick Out Zwarte Piet de doortocht naar Dokkum belemmerden.

Het contactmoment mondde uit in een telefonisch interview, welke u hieronder kunt lezen.

Goedemiddag Robin, hoe ben je op het idee gekomen dit initiatief op te zetten?

"Ik zat met een vriendin te praten toen het blokkade-onderwerp ter sprake kwam. Ik besloot mijn steentje bij te willen dragen aan degenen die de weg hebben geblokkeerd en bedacht zo de doneeractie."

Wat hoop je met de doneeractie te bereiken als het gaat om Sinterklaasintochten door het hele land?

"Ik ga niet over wat er landelijk gebeurt dus dat kan en wil ik verder niet invullen. Ik heb besloten mijzelf hard te maken voor de mensen die van het Openbaar Ministerie wellicht een boete ontvangen naar aanleiding van het blokkeren van de weg, omdat ik de intentie van die mensen waardeer. Niets meer en niets minder."

"Wel hoop ik dat men in heel Nederland vast wil blijven houden aan de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet. Daarmee wil ik overigens absoluut niet zeggen dat ik oproep tot wegblokkades of andere acties. Al helemaal niet met geweld, daar ben ik pertinent tegenstander van. Dit betreft verder ook een eenmalige actie vanuit mij."

Iedereen heeft het recht om te demonstreren. De tegenstanders van Zwarte Piet toch ook?

"Natuurlijk. Daar hebben zij het volste recht toe. Maar voorstanders van Zwarte Piet hebben dat aan de andere kant ook. Dat tegenstanders worden belemmerd in hun demonstratierecht door een wegblokkade, sta ik verder buiten. Ik heb daar totaal geen aandeel in gehad. Daarnaast zul je altijd voor- en tegenstanders houden."

Gezien de vele donaties met een tussenstand van 36.115 euro, kunnen we wel spreken van een groot draagvlak onder de nationale bevolking. Wat doet dat met je? Met welk bedrag zou jij al hebben kunnen spreken van een geslaagde actie?

"Het heeft me laten inzien dat er blijkbaar veel mensen zijn die de traditie in stand willen houden. Met twee- tot drieduizend euro was ik al heel blij geweest, maar dat er zoveel geld gedoneerd zou worden had ik nooit verwacht."

"Eigenlijk wilde ik bij 20.000 euro al stoppen, maar de lading aan positieve reacties hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment nog steeds gedoneerd kan worden. Niettemin ben ik van plan over een paar dagen definitief te stoppen met inzamelen."

Okee, okee. Het binnengebrachte geld is dus puur bedoeld om eventuele boetes die het Openbaar Ministerie eventueel gaat opleggen te vergoeden. Gaat dit ook om blikschade die is ontstaan als gevolg van abrupt remmen?

"Bij de actie waren vijftien tot twintig auto's betrokken. Wat ik heb begrepen is dat niemand keihard op de rem heeft getrapt, daarnaast is afstand houden op de weg een doodnormale zaak. Als je afstand bewaart, gebeuren er ook geen ongelukken. Het geld is dus zeker niet bedoeld voor blikschade aan voertuigen."

Dat is duidelijk. Mocht er geld overblijven, waar gaat dit dan naartoe?

"Mocht er inderdaad geld overblijven, waar ik wel van uitga, dan zal dat ten goede komen aan de stichting Kinderen Kankervrij (KIKA), de CliniClowns of de Sinterklaasbank. De laatste is een stichting die zich inzet voor kinderen die om wat voor reden dan ook geen cadeautjes krijgen."

Heb je door je actie al bedreigingen ontvangen en zo nee, ben je daar niet bang voor?

"Gelukkig niet. Ik moet zeggen dat ik louter positieve reacties en berichten heb ontvangen. Of ik bang ben voor bedreigingen? Nee. Daar is ook geen enkele aanleiding toe, aangezien ik de actie niet heb opgezet om tegenstanders van Zwarte Piet in een kwaad daglicht te stellen. Nogmaals, het is mij alleen te doen om het financieel ondersteunen van de betrokken wegblokkeerders."

Jouw intitiatief heeft je behoorlijk veel media-aandacht opgeleverd. Hoe ga je daarmee om?

"Ik ben van het weekend helemaal gek gebeld, maar ik wil graag kwijt dat de hele actie niet om mijzelf gaat. Daar heb ik het niet voor gedaan. Het gaat om het betalen van eventuele boetes en mocht er nog wat over zijn voor goede doelen, dan zou dat prachtig zijn."
Alle artikelen geladen. Overzicht →