Benali vindt Oppenheimer stom en moet uit Inktpotprijsjury
Entertainment

Benali vindt Oppenheimer stom en moet uit Inktpotprijsjury.

Abdelkader Benali is uit de jury van de Inktpotprijs gegooid. Hij had op Twitter zuur gedaan over cartoonist Ruben Oppenheimer en dat is natuurlijk niet chique voor een jurylid. 

Het zou gaan om een verwijderde cartoon van Oppenheimer in het NRC. 

Op de site van de stichting Pers en Prent, die achter de prijs zitten, is een verklaring geplaatst, meldt het ANP. Zo valt er te lezen: "Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.''

Ruben Oppenheimer is tevreden met de uitsluiting, laat hij in een reactie aan ThePostOnline weten. Hoewel hij vindt dat Benali recht heeft op een mening en zijn werk mag afkraken, noemt hij het "ongepast" dat een jurylid zich in "dergelijke bewoordingen" over een cartoonist uitlaat. "Daarmee gooit hij zijn schijn van onpartijdigheid te grabbel. Als cartoonist moet je een dikke huid hebben: wie dagelijks uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Echter, dat Benali nazi-sympathieën vermoedt bij een tekenaar van wie bijna de gehele familie tijdens de nazi-tijd is vermoord, is heel pijnlijk en raakt mij." 

Benali zelf laat weten: "Ben het eens met oordeel organisatie; ik had mijn waffel moeten houden."

 

De jury blijft verder bestaan uit  voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. Op 27 september wordt de prijs uitgereikt, in Nieuwspoort, onder het genot van een punt lokale appeltaart dus. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →