Bestorming Capitool: ‘Hangt 20 jaar boven mijn hoofd’

Bestorming Capitool: ‘Hangt 20 jaar boven mijn hoofd’ 

02 september 2023 - 11:00

In 2020 publiceerde het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic onder de naam Shadowland een reeks artikelen waarin het effect van complottheorieën op de Amerikaanse samenleving wordt onderzocht. In navolging van deze artikelen, maakte de veelbekroonde regisseur Joe Berlinger de documentaireserie Shadowland. In de eerste aflevering maken we kennis met Pauline, die een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd hangt nadat ze het Capitool heeft bestormd.

Op 6 januari besloot Pauline om het Capitool te bestormen. Ondanks dat er flink wat pepperspray in haar ogen werd gespoten bleef ze vastberaden. Door leuzen als: “Ik wil die bitch ophangen” en “Het zijn criminelen, ze moeten hangen” wordt ze beschuldigd van het belemmeren van een officiële zitting. Ondanks de hoge straf van 20 jaar cel vindt ze het niet nodig om contact op te nemen met reclassering. De gevolgen daarvan moet ze zelf dragen.

De bestorming van het Capitool had voor sommige demonstranten extreem grote gevolgen, zo ook voor Rosanne. Zij raakte in de mensenmassa bedrukt en overleed. Haar beste vriendin is er kapot van: “Ik wou dat ik meer had gedaan, maar ik dacht: die posts kunnen geen kwaad.” Zij zag hoe haar vriendin door de eenzaamheid tijdens de pandemie in het ‘konijnenhol’ terecht kwam: “Ze was naar een doel op zoek.”

Amerika is sinds de coronapandemie verdeelder dan ooit en het gevolg daarvan is dat families en vriendengroepen uit elkaar vallen. Dat ervaart Zach, ook wel de Google-klokkenluider genoemd, ook. Hij had altijd een goede band met zijn vader: “Ik keek altijd tegen hem op. Nu maken we alleen maar ruzie en schreeuwen we tegen elkaar.” Huilend vraagt hij zich af of hun band ooit weer normaal kan worden. Zijn vriendin is tegen het vaccin en vormt een campagne om mensen ‘wakker’ te maken. Dit zorgt voor grote spanning met haar ouders. Haar vader heeft namelijk gewerkt aan het Pfizervaccin.

Bekijk hier de eerste aflevering van Shadowland. Elke vrijdag om 21:50 uur op NPO 3!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml