Bevrijd schoolmeisje mist Boko Harammer
Buitenland

Bevrijd schoolmeisje mist Boko Harammer.

"Ik wil gewoon naar huis", aldus Amina Ali in een eerste interview sinds haar ruim twee jaar durende gevangenschap bij de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram. Het schoolmeisje werd zwanger na te zijn gekidnapt tijdens een massa-ontvoering tweeënhalf jaar geleden in het noordoostelijk gelegen Chibok. Ze heeft nu een vier maanden oude baby en "mist haar echtgenoot", zei ze.

Volgens Reuters wisten vigilantes en militairen Ali (21) te bevrijden bij een actie in deelstaat Borno in mei. Zij was toen in gezelschap van een islamitische militant die claimde met haar te zijn getrouwd.

In april 2014 ontvoerden Boko Haram-strijders Ali samen met 218 andere schoolmeisjes. Sommigen wisten sindsdien te ontsnappen, maar de meesten verkeren nog in gevangenschap van de terroristen. Al geruime tijd klinkt zware kritiek op de Nigeriaanse regering, die te weinig voor de slachtoffers zou doen. 

Boko Haram startte in 2009 zijn moorddadige opstand. Doel ervan is de vestiging van een islamitische staat in Noord-Nigeria. Het uit de strijd voortvloeiende geweld kostte zo'n 15.000 Nigerianen het leven en verdreef 2 miljoen mensen van huis en haard. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →