Bewijs: Mbo-migratieachtergrondiërs het pispaaltje
Binnenland

Bewijs: Mbo-migratieachtergrondiërs het pispaaltje.

De hoge piefen van het ministerie van Onderwijs stellen dat op basis van nieuwe cijfers. Onderwijs = doordrenkt van discriminatie jegens mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond. Ze worden nog net niet geterroriseerd door werkgevers.

We gaan een vergelijking maken die de spijker op de kop slaat. Zeventig procent van de autochtonen vindt in één keer een stageplek, terwijl minder dan de helft van de allochtonen (stom woord -> moet zijn mensen met een migratieachtergrond) dat schijnt te lukken.

Om de ernst van de situatie aan te kaarten doen we gewoon nóg een vergelijking. Een kwart van de mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond moet zelfs vier keer of vaker solliciteren voor een stageplek tegenover maar 10 procent van de autochtone studenten.

Ze beseffen niet wat ze doen

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt dat deze ongelijkheid moet stoppen: "Ik ben benieuwd of werkgevers beseffen wat ze aanrichten. Want je knakt een droom en je beschadigt bij mensen het gevoel dat er plaats voor ze is in de maatschappij." 

Training gaat allochtoon aan stageplek helpen

Gelukkig komt een een pakket met maatregelen, dat scheelt. Denk aan trainingen die werkgevers leren te selecteren zonder vooroordelen. Dat is knap, want vooroordelen hebben is de mens eigen. Ook komt er een campagne waar jongen stagediscriminatie kunnen melden. Ach ja, als men maar lekker bezig is. 

Of een bedrijf niet helemaal zelf mag bepalen wie het een stageplek wil aanbieden? Nee. Mag niet. Met vriendelijke groet, uw overheid.

Alle artikelen geladen. Overzicht →