Bewijs: Stint is onveilig, gebruik hem niet
Binnenland

Bewijs: Stint is onveilig, gebruik hem niet.

Onafhankelijk onderzoek heeft een schokkende conclusie opgeleverd: de stint - de elektrische 'bakfiets' waar de kinderen in zaten die vorige week op dramatische wijze om het leven kwamen door een botsing met een trein bij een overweg - is onveilig en dient daarom ook niet gebruikt te worden.

Die conclusie trekt onafhankelijk onderzoeker Peter Coppes uit Helmond. De technisch onderzoeker verrichte een indicatief onderzoek naar de elektrische bolderkar en is zich "rot geschrokken", zo vertelt hij.

Hij somt een lijst gebreken op. "Onlogisch en onnatuurlijk is dat je om snel te kunnen remmen het rechter handvat, tevens de gashendel, helemaal moet loslaten. In een spannende situatie is het de natuurlijke reflex dat je het stuur met beide handen vasthoudt."

Er is weliswaar een handrem maar deze werkt niet sterk genoeg om het apparaat vlug stil te zetten. Naast de rem-problematiek verbaast Coppes zich erover dat de bestuurder achterop het voertuig staat. "Dit zie je nog bij boten, traditioneel omdat het roer achterin ligt. Maar bij moderne vervoersmiddelen zitten piloten of machinisten allemaal voorin."

Daarnaast is ook de veiligheid van het bakje waarin de kinderen zitten onder de maat. Momenteel loopt er bovendien nog een onderzoek naar de invloed van electromagnetische straling die vrijkomt als een trein passeert. Volgens Coppes zijn auto's ter bescherming uitgerust met stalen platen, maar de stint niet.

Alle artikelen geladen. Overzicht →