Terug
Bewoners rond staalgigant Tata Steel IJmuiden vaker ziek, blijkt uit onderzoek

Bewoners rond staalgigant Tata Steel IJmuiden vaker ziek, blijkt uit onderzoek 

14 april 2021 - 12:00

Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat bewoners rondom de staalgigant Tata Steel in IJmuiden vaker last hebben van acute gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook hartklachten, diabetes en longkanker daar vaker voorkomen dan in andere gebieden in Nederland, zo meldt de NOS.

In 2018 kwam Tata Steel meermaals in opspraak door grafietregens die Wijk aan Zee bedolven onder het stof. De onrust die hierdoor ontstond onder de bevolking was de aanleiding voor het RIVM om de gezondheidsgevolgen te onderzoeken. Het onderzoek is gebaseerd op vergelijkingen tussen metingen van de luchtkwaliteit rondom de fabriek met andere plaatsen zonder zware industrie en door gegevens van huisartsen te vergelijken met die van huisartsen in andere industriegebieden. Het blijkt dus dat er rondom de fabriek meer sprake is van misselijkheid, hoofdpijn, oogirritatie, jeuk en benauwdheid. Daarnaast komen er ook meer chronische hartaandoeningen, longkanker, COPD en diabetes voor.

Echter wil het RIVM uitgebreid vervolgonderzoek gaan doen om het oorzakelijke verband, die nu nog ontbreekt, wetenschappelijk vast te stellen.

Bewoners van Wijk aan Zee kampen al jaren met overlast van de fabriek en werden niet geholpen door Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland. Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq en milieustichting Frisse Wind.nu zijn een strafzaak tegen Tata Steel begonnen. In februari 2021 besteedde De Hofbar aandacht aan de zaak.

Kijk de aflevering hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers