Bibliotheek

Bibliotheek 

14 juli 2020 - 13:06

Wij behoren tot de betere klasse, en moeten derhalve onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Vele mensen, die lager gesitueerd zijn, rekenen op onze sociale, filosofische, en empathische kwaliteiten om hen te helpen, bij te staan, en te laten klimmen op de ladder die leidt naar een beter bestaan. Hoe vaak kom ik niet personen tegen die mij vragen: ‘Meneer Brusselmans, kunt U niet iets voor mij betekenen, waardoor ik uit de put word getild, en aldus de mogelijkheden verwerf om minder ellendig te leven dan ik nu doe?’ Uiteraard vraag ik aan een dergelijk  iemand wat de oorzaken zijn van de ellende die hij of zij te doorstaan heeft. Meestal gaat het om armoede, ziekte, waanzin, inertie, drugsmisbruik, verslaving aan seks of drank, een gevoel van minderwaardigheid, grote twijfels aan alles en vooral aan zichzelf, of een lichamelijk gebrek en de gevolgen daarvan.

Zo heb ik contact gehad met een vrouw die schizofreen was, twee flessen wodka per dag dronk (waaraan praktisch al haar geld opging), neigingen tot zelfmoord vertoonde, en er zeer veel moeite mee had om een dwerg te zijn. Ze was een meter tweeëndertig hoog, en dat is inderdaad klein, maar volgens mij zat het belangrijkste probleem in haar vraatzucht. Ze at immers vier gebraden kippen, zestien eieren, drie kilo pasta, en een dozijn Marsrepen per dag (waaraan al de rest van haar geld opging). ‘Je moet minder eten, Melinda,’ zei ik, ‘en bijvoorbeeld in plaats van zestien eieren anderhalf ei eten, met een tomaat erbij, een paar plukjes peterselie, twee olijven, en verder niks. Bovendien kun je, als je na een tijd dertig kilo afgevallen bent, je dwerggroei positief benaderen.

Ten eerste, je moet stoppen met basketten want je scoort toch nooit. Ten tweede,  je moet een baantje vinden als limbodanseres. En ten derde, hou ermee op om te zoeken naar een minaar van boven de twee meter. Vervolgens, als je zowel in het reine bent met je gewicht als met je lengte, moet je proberen om van je dakloosheid af te raken. Door het geld dat je bespaart op je eet- en ook je drankpatroon, kun je allicht een leuk flatje huren, eventueel met een douche, een bed, en een toilet, zodat je niet meer in het openbaar achter een struik moet schijten. Wat ik ook aanraad, is dat je de wijsbegeerte van Plato bestudeert, bij voorkeur in de oorspronkelijke Griekse taal. Kun je Grieks lezen?’ ‘Ik zou geen woord Grieks herkennen, al beet het in m’n kont,’ zei ze. ‘Dan moet je Plato lezen in vertaling,’ zei ik. ‘Wie is eigenlijk die Plato?’ vroeg ze. ‘Dat is flikker uit de oudheid,’ zei ik, ‘die echter met z’n vele waarheden de spijker op de kop sloeg, en al degenen die z’n oneliners tot zich namen tot ongekende hoogten heeft gestimuleerd.’ ‘Goed, ik zal z’n boeken uitlenen in de bibliotheek,’ zei Melinda, en gesterkt ging ze bij me weg.

Begrijpen jullie wat ik bedoel? Je hebt enerzijds mezelf, opererend op een hoog niveau, en anderzijds iemand als Melinda, van wie het niveau niet veel uitstijgt boven dat van een ezelin, een oude koe, of een stoephoer uit Zaandam. Met andere woorden, ikzelf reik Melinda de hand, praat op haar in, probeer haar definitief weg te duwen van de volstrekte debiliteit, en stel alles in het werk om haar haar eigenwaarde terug te laten vinden, via gesprekken en raadgevingen. Dat ik haar opdroeg om Plato te gaan lezen was in dit verband natuurlijk een geintje. Plato is ongeveer de vervelendste figuur die ooit geleefd heeft, en z’n filosofie is totaal zinloos. Maar op deze manier bezoekt Melinda voor het eerst in haar zielige leven een bibliotheek, en daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.